Hypotheek aanvragen vanaf: 0,50%

Is het als starter echt onmogelijk om een huis te kopen?

Is het als starter echt onmogelijk om een huis te kopen?

Het is steeds vaker in het nieuws. De huizenprijzen blijven maar stijgen waardoor het aanschaffen van de eerste woning als starter niet eenvoudig is. Toch zijn er nog mogelijkheden ondanks de lastige situatie. Wij hebben een opsomming van mogelijkheden voor jou gemaakt.

Heb je wel eens gekeken naar een startersregeling van bijvoorbeeld het stimuleringsfonds volkshuisvesting? (SVN) Zo'n extra starterslening kan je helpen bij het overbruggen van jouw maximale hypotheek met NHG en de aankooprijs van jouw eerste woning. De lening verschilt per gemeente, op de website van het SVN kun je zien of je in aanmerking komt.

Duokoop

Duokoop is een andere mogelijkheid als starter. Bij een Duokoop koop je alleen de woning en pacht je de grond. Indien je later toch de grond wilt kopen, kan dat. Indien je dit niet doet, moet je jaarlijks erfpacht betalen, ook nadat de hypotheek volledig is afgelost.

Op lange termijn is Duokoop duurder dan een annuïteitenhypotheek, Echter is dit wel een oplossing als je net boven de grens van sociale huurwoningen zit en onvoldoende verdient om een huis te kopen met de grond erbij.

Koopgarant en KOOPstart

Andere opties in plaats van een starterslening of Duokoop zijn Koopgarant en KOOPstart. Bij deze regelingen krijg je korting op een huis van een woningcorporatie of projectontwikkelaar. Indien je bij de verkoop overwaarde of verlies hebt, dan deel je dit met deze partijen volgens een staffel die naar verhouding van de korting die je hebt gekregen op de woning.

Daarnaast biedt koopgarant jouw de mogelijkheid bij verkoop van de woning binnen drie maanden de woning terug te kopen indien je gaat verhuizen. Jij mag echter niet bepalen aan wie je deze woning dan wilt verkopen.

Geplitste leningsdelen; Deel aflossingsvrij

De aflossingsvrije hypotheek is steeds meer in trek, ondanks de afschaffing van hypotheekrenteaftrek sinds 2013. Gezien het feit dat de hypotheekrente laag is is de rente over de gehele som van het aflossingsvrije deel te dragen. Daarnaast is het belastingvoordeel van de hypotheekrenteaftrek dusdanig beperkt dat het interessanter wordt. Doordat er niet wordt afgelost, heeft dit ook een sterke invloed op de maandlasten. Bij een gemiddelde hypotheek zijn de maandlasten vaak al honderden euro's lager.

Echter heeft aflossingsvrij een risico. Uiteindelijk wordt de schuld vooruitgeschoven en blijft er een schuld openstaan die betaald moet worden. Na de maximale looptijd van 30 jaar een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluiten is vaak niet mogelijk.

Een combinatie van aflossingsvrij en een reguliere hypotheekvorm waarbij wel sprake is van hypotheekrenteaftrek is gezien de huidige markt een interessante oplossing. Jaarlijks wordt er toch een deel belastingdruk verminderd en tegelijkertijd is de maandlast lager waardoor het aanschaffen van een duurdere woning toch mogelijk wordt.

Wist je dat?

Ouders mogen eenmalig een schenking doen van ruim €100.000 als je jonger bent dan 40 jaar. Indien ze het niet willen schenken, is het uitlenen ook een optie. Zolang er wordt voldaan aan de hypotheekregels, is de rente zoals een hypotheek bij een geldverstrekker gewoon aftrekbaar. Hierdoor blijft het geld toch in de familie.

Indien er onvoldoende geld beschikbaar is, is het mogelijk om de overwaarde van de woning van ouders op te nemen waardoor een lening aan kinderen of schenking mogelijk wordt gemaakt.

Er zijn tal van mogelijkheden die jou er bij kunnen helpen om toch een eerste woning aan te schaffen. Laat je adviseren door een adviseur waardoor je zeker bent van de juiste keuze. Wil je weten wat het beste is in jouw situatie? Neem dan contact met ons op.