Hypotheek voor starters
Wat is een startershypotheek? Een startershypotheek is een lening voor personen die voor het eerst in hun leven een woning willen kopen. Je bent dus een starter als je een hypotheekaanvraag indient voor jouw eerste woning. Deze hypotheek zorgt ervoor dat jij je eerste huis kan kopen.
Hoeveel kan ik lenen met mijn startershypotheek?
Bij het aanvragen van een hypotheek hangt de hoogte van het hypotheekbedrag dat je mag lenen af van verschillende factoren. De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van de woonquote (financieringslast), Jouw bruto inkomen & het rentepercentage van de startershypotheek.
Aangezien de hypotheekrentes van de geldverstrekkers variëren, betekend dit ook dat het maximale hypotheekbedrag wat je mag lenen bij elke geldverstrekker anders is. De maximale hypotheekberekening is in de Gedragscode Hypothecaire Financieringen GHF toets vastgelegd. Download hier de Gedragscode Hypothecaire Financieringen!
Aan de hand van de rekenmodule bereken jij jouw startershypotheek direct online.
Jouw startershypotheek bedrag van de geldverstrekker niet genoeg?
In dit geval bestaat er een aanvullende starterslening om het voor starters makkelijker te maken hun eerste huis te financieren. Een starterslening is een kortstondige lening naast de startershypotheek om de aankoopslagingskans van een woning te bevorderen.
Mijn startershypotheek berekenen
Hoe kan ik een startershypotheek afsluiten?
Het afsluiten van een startershypotheek gaat aan de hand van 5 stappen;
Stap 1: Eerste belafspraak
Stap 2: Persoonlijk online videogesprek
Stap 3: Hypotheekaanbod op maat
Stap 4: De aanvraag bij de geldverstrekker
Stap 5: Je huis gekocht!
Meer informatie over de stappen van het afsluiten van een hypotheek vindt je hier.
Hypotheekrentes startershypotheek
De hypotheekrentes voor een starter variëren per geldverstrekker. Daarnaast hangt jouw rentepercentage af van het te lenen geldbedrag ten op zicht van de waarde van de woning. Zo kan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie een hoger rentepercentage hebben dan een hypotheek met NHG.
Hypotheekvormen startershypotheek
Er zijn verschillende hypotheekvormen. Voor een starter is het noodzakelijk om de hypotheek betaalbaar te houden door gebruik te maken van een fiscale voordeel genaamd hypotheekrenteaftrek. Aangezien niet alle hypotheken dit fiscale voordeel hebben, ben je als starter beperkt in de keuze van hypotheekvorm.
Als starter zijn er slechts twee hypotheekvormen waarbij de betaalde hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is,... namelijk:
Nieuwbouw of bestaande bouw
Het verschil tussen nieuwbouw of bestaande bouw voor een starter zijn hieronder weergegeven.
Nieuwbouw
- Aankoopsom staat vast.
- Vaak lagere maandlasten door een energiezuiniger huis, wat betekend dat je maandelijks meer overhoudt. Hierdoor zijn hogere netto maandlasten van een hypotheek dus draagbaarder.Bestaande bouw
- Aankoopsom variabel door mogelijk overbieden.
- Kosten koper (K.K.) wordt niet gefinancierd.
Veelgestelde startershypotheek vragen
In de afgelopen jaren zijn er een aantal punten rondom vaste contracten veranderd. Hierdoor is het tegenwoordig voor een startershypotheek niet altijd meer noodzakelijk om een vast contract te hebben. Zo kan een intentieverklaring van een werkgever al voldoende zijn voor de geldverstrekker.
De hoeveelheid eigen inbreng en dus de hoeveelheid eigen geld bij een startershypotheek hangt af van verschillende factoren waaronder; de locatie van de woning en hoogte van jouw inkomen. Per situatie verschillen de vereisten, laat een hypotheekadviseur een indicatie maken wat jouw eigen inbreng bij de aankoop van een eerste woning moet zijn.
Direct een afspraak maken
Maak direct een afspraak om hypotheekadvies te ontvangen.