Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Hypotheek & echtscheiding

Ga je scheiden en bezitten jullie samen een huis, hoe verder?

Bekijk hier de mogelijkheden.

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Klantervaring beoordeling 9.8

Scheiden en jouw hypotheek

Wat gebeurd er met jouw hypotheek als je gaat scheiden? Dit hangt af van jouw situatie.
Getrouwd zijn in gemeenschap van goederen betekend dat jullie voor de helft eigenaar zijn. Als je niet getrouwd bent in gemeenschap van goederen dan kan het dat er in de huwelijkse voorwaarden een andere verdeling is afgesproken.
Als je gaat scheiden en een iemand blijft in het huis met de hypotheek wonen, dan moet de andere helft worden overgekocht worden van jouw ex partner. In de meeste gevallen is het dan zo dat je een nieuwe hypotheek nodig hebt. De hypotheek voorwaarden zullen verschillen van jouw eerste hypotheek.

Is er overwaarde of nog een restschuld?

In het geval van getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, betekend het dat jullie allebei eigenaar zijn van het huis.
Het kan zo zijn dat er overwaarde zit op het huis, waardoor bij het scheiden de persoon die in het huis blijft wonen de partner moet uitkopen. De overwaarde van het huis moet dus worden uitgekocht.
In omgekeerde zin, restschuld in plaats van overwaarde moet ook worden uitgekocht. Dit kan betekenen dat de partner geld moet betalen zodat de restschuld op het huis wordt verdeelt.

Hoeveel kan ik lenen berekenen?

Het maximale hypotheekbedrag is afhankelijk van de situatie vóór de echtscheiding. Was de hypotheek gebaseerd op het inkomen van jullie beiden? Dan zal na de echtscheiding het maximale hypotheekbedrag lager zijn.
Zo zijn er een aantal zaken die na de echtscheiding invloed hebben op jouw maximale hypotheek. Maak een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Hypotheekrentes na het scheiden

De hypotheekrentes na een echtscheiding kunnen veranderen, aangezien er in de meeste gevallen een nieuwe hypotheek moet worden afgesloten. Een nieuwe hypotheek betekent nieuwe voorwaarden, daarnaast kan een verandering in geldverstrekker kan ook een renteverschil met zich voortbrengen.

Hypotheekvorm keuze bij echtscheiding

De hypotheekvormen bij een echtscheiding hangen af van de situatie waarin je bevindt. Zo verschillen de hypotheekvormen bij een starter of doorstromer weer van de hypotheekvormen bij een ondernemer.
Er wordt gekeken naar of een van de partners de hypotheek kan dragen en daarop wordt de nieuwe hypotheekvorm gebaseerd.

Direct een afspraak maken voor hypotheekadvies

Maak direct een afspraak om hypotheekadvies te ontvangen.