Laagste rente: 0,50%

Ander huis kopen

Wordt het tijd voor een ander huis en ben je op zoek? Heb je een andere hypotheek nodig?

Bekijk hier jouw mogelijkheden.

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Ander huis kopen/doorstromer?

Als je een woning met hypotheek hebt en een andere woning wilt kopen, dan wordt je gezien als doorstromer. Als je jouw huis al hebt verkocht en tussentijds een woning huurt, dan ben je ook een doorstromer. Je hebt tenslotte in het verleden al een hypotheek gehad en heeft dit daarom invloed op je nieuwe hypotheek.

Hoeveel kan ik lenen als ik een ander huis koop?

De hoogte van het geldbedrag wat je kan lenen hangt af van 2 factoren:
-De marktwaarde van de woning
-Jouw inkomen.

Daarnaast hangt het nieuwe maximale hypotheekbedrag van restschuld of overwaarde. Als het niet lukt om met de verkoop van je oude huis de volledige hypotheek af te lossen dan is er sprake van restschuld. Een restschuld op je woning betekend een lagere maximale hypotheek.
Een hogere marktwaarde van je woning kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer geld overhoudt op je oude huis waardoor je minder geld hoeft te financieren, ook wel overwaarde genoemd.

Hypotheekrentes bij het kopen van een ander huis

De hypotheekrentes voor een doorstromer variëren per geldverstrekker. Daarnaast kan een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie een hoger rentepercentage hebben dan een NHG hypotheek. Lees hier: Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

Hypotheekvormen bij het kopen van een ander huis

De hypotheekvormen voor jou als ‘doorstromer’ hangt af van jouw situatie. Zie hieronder verschillende situaties die invloed hebben op de hypotheekvorm:

Je gaat verhuizen maar je hebt geen nieuwe lening nodig.
Heb jij een hypotheek vóór 31 december 2012 afgesloten, dan kun je je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Na 31 december 2012 een hypotheek afgesloten? Dan gelden er nieuwe belastingregels en moet de geldverstrekker beoordelen wat uw mogelijkheden zijn.

Je gaat verhuizen maar je hebt wel nieuwe lening nodig.
Een aanvullende hypotheek betekend dat er nieuwe regels gelden. Om in aanmerking te komen met de hypotheekrenteaftrek, moet u minimaal annuïtair aflossen en de looptijd van uw lening maximaal 30 jaar mag zijn. Dit betekend voor de aanvullende hypotheek dat u alleen kunt kiezen voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Uw bestaande hypotheek blijft onveranderd en kan mee worden genomen naar de nieuwe woning. Dezelfde geldverstrekker van uw aanvullende hypotheek is niet verplicht.

Overbrugging van de overwaarde

Als je een duurder huis wilt kopen maar jouw huidige huis met overwaarde nog niet hebt verkocht, dan heb je een overbruggingshypotheek nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen moet voor de geldverstrekker eerst duidelijk worden dat je voor de bepaalde periode hogere woonlasten kunt dragen.

Verhuizen naar nieuwbouw of bestaande bouw

Het verschil tussen nieuwbouw of bestaande bouw voor een doorstromer zijn hieronder weergegeven.

  • Nieuwbouw

    - Aankoopsom staat vast.

    - Vaak lagere maandlasten door een energiezuiniger huis, wat betekend dat je maandelijks meer overhoudt. Hierdoor zijn hogere netto maandlasten van een hypotheek dus draagbaarder.

  • Bestaande bouw

    - Aankoopsom variabel door mogelijk overbieden.

    - Kosten koper (K.K.) wordt niet gefinancierd.

Direct een afspraak maken

Maak direct een afspraak om hypotheekadvies te ontvangen.