Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Ander huis kopen

Wordt het tijd voor een ander huis en ben je op zoek? Heb je een andere hypotheek nodig?

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Klantervaring beoordeling 9.8

Ander huis kopen/doorstromer?

Als je een woning met hypotheek hebt en een andere woning wilt kopen, dan wordt je gezien als doorstromer.
Tijdelijk huren na verkoop woning? Dan ben je ook een doorstromer. Je hebt tenslotte in het verleden al een hypotheek gehad en heeft dit daarom invloed op je nieuwe hypotheek.

Eigen huis verkopen en ander huis kopen

Heb je op dit moment al een hypotheek en een woning maar wil je graag je hypotheek aanpassen of omzetten naar een andere woning. Dan kan dit middels een hypotheekverhoging of aanpassing. Wil je jouw huidige woning verkopen en een andere woning kopen? Dan wordt je door de geldverstrekkers gezien als een doorstromer.

Ben je op zoek naar een grotere woning wegens gezinsuitbreiding of ruimer leven? Dan heb je waarschijnlijk een grotere hypotheeksom nodig. Echter kan dit enkel indien de marktwaarde van je huidige woning daar naar is of jouw inkomen is verbeterd. Daarnaast hangt het nieuwe maximale hypotheekbedrag van restschuld of overwaarde.

Indien je jouw huidige woning hebt verkocht kan je berekenen of je de toekomstige woning kan betalen.

Ander huis kopen met restschuld

Als het niet lukt om met de verkoop van je oude huis de volledige hypotheek af te lossen dan is er sprake van restschuld. Een restschuld op je woning betekend een lagere maximale hypotheek. Een hogere marktwaarde van je woning kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je meer geld overhoudt op je oude huis waardoor je minder geld hoeft te financieren, ook wel overwaarde genoemd.

Als je een duurder huis wilt kopen maar jouw huidige huis met overwaarde nog niet hebt verkocht, dan heb je een overbruggingshypotheek nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen moet voor de geldverstrekker eerst duidelijk worden dat je voor de bepaalde periode hogere woonlasten kunt dragen.

Huis verkocht en dan huren

Indien je overwaarde niet kan overbruggen is tijdelijk huren ook een optie. Hierbij verkoop je eerst jouw huidige woning en verhuis je naar een huurwoning tot je een nieuwe woning hebt gekocht. Bij de meeste hypotheken van de afgelopen jaren is het aflossen van het resterende hypotheekschuld zonder boete mogelijk waardoor het aflossen en afsluiten van een nieuwe hypotheek even interessant kan zijn.

Rentepercentage nieuwe hypotheek

Indien je jouw huidige hypotheek aflost en een nieuwe afsluit, krijg je te maken met nieuwe rentepercentages. Echter kan het ook zo zijn dat je een tweede hypotheek afsluit naast jouw bestaande hypotheek. Hierdoor behoud je jouw huidige hypotheek en krijg je alleen met de tweede hypotheek te maken met actuele rentepercentages.

Kijk op onze hypotheekrente pagina voor de actuele rentepercentages.

Hypotheekvormen bij een ander huis

De hypotheekvormen voor jou als ‘doorstromer’ hangt af van jouw situatie. Zie hieronder verschillende situaties die invloed hebben op de hypotheekvorm:

Je gaat verhuizen maar je hebt geen nieuwe lening nodig.
Heb jij een hypotheek vóór 31 december 2012 afgesloten, dan kun je je huidige hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Na 31 december 2012 een hypotheek afgesloten? Dan gelden er nieuwe belastingregels en moet de geldverstrekker beoordelen wat uw mogelijkheden zijn.

Je gaat verhuizen maar je hebt wel nieuwe lening nodig.
Een aanvullende hypotheek betekend dat er nieuwe regels gelden. Om in aanmerking te komen met de hypotheekrenteaftrek, moet u minimaal annuïtair aflossen en de looptijd van uw lening maximaal 30 jaar mag zijn. Dit betekend voor de aanvullende hypotheek dat u alleen kunt kiezen voor een lineaire hypotheek of annuïteitenhypotheek. Uw bestaande hypotheek blijft onveranderd en kan mee worden genomen naar de nieuwe woning. Dezelfde geldverstrekker van uw aanvullende hypotheek is niet verplicht.

Verhuizen naar nieuwbouw of bestaande bouw

Het verschil tussen nieuwbouw of bestaande bouw voor een doorstromer zijn hieronder weergegeven.

  • Nieuwbouw

    - Aankoopsom staat vast.

    - Vaak lagere maandlasten door een energiezuiniger huis, wat betekend dat je maandelijks meer overhoudt. Hierdoor zijn hogere netto maandlasten van een hypotheek dus draagbaarder.

  • Bestaande bouw

    - Aankoopsom variabel door mogelijk overbieden.

    - Kosten koper (K.K.) wordt niet gefinancierd.