De ondernemershypotheek
De ondernemershypotheek is, in tegenstelling tot iemand in loondienst, voor jou als ondernemer lastiger om af te sluiten. Echter is er meer mogelijk dan jij als ondernemer denkt door de voorwaarden van geldverstrekkers.
Hoeveel kan ik lenen als ondernemer?
De hoogte van de hypotheek hangt af van verschillende variabelen. Zo heeft jouw toetsinkomen, de hypotheekrente en marktwaarde van de woning invloed op de hoogte van jouw ondernemershypotheek. Daarnaast kunnen lopende verplichtingen waaronder partneralimentatie en leningen ook invloed hebben op jouw hypotheek. Per geldverstrekker verschillen de voorwaarden voor een ondernemershypotheek en daarmee ook de maximale hypotheek.
Inkomensbepaling
De grootste factor voor jouw inkomensbepaling als ondernemer hangt van van jouw nettowinst van de afgelopen drie jaar. Als startende ondernemer maakt het weer verschil als je een ondernemershypotheek wilt afsluiten. Op het moment dat je dus een startende ondernemer bent, is het moeilijker om jouw inkomen te toetsen waardoor er wordt gekeken naar de verwachte nettowinst. Heb je pas 1 jaar omzet? Bekijk dan hypotheek na 1 jaar ZZP.
Hypotheek ondernemer berekenen
Meer weten?
Rechtsvorm: Eenmanszaak, BV of VOF?
De soort onderneming bepaald het risico voor de geldverstrekker en voor de hypotheeknemer en daarmee ook de hypotheekvorm en bijbehorende maximale hypotheek.
Rente van een hypotheek als ondernemer
De hypotheekrentes voor een ondernemershypotheek zullen hoger uitvallen dan voor iemand in loondienst. Dit komt doordat het inkomen vaak onzekerder is en daardoor het risico voor de geldverstrekker groter waardoor dit wordt doorvertaald in de rente naar de klant.
Hypotheekvormen van een ondernemershypotheek
Bij de ondernemershypotheek zijn verschillende vormen van hypotheken mogelijk. Zo zijn bijvoorbeeld een effecten, annuïteiten, aflossingsvrije, lineaire of zelfs een tweede hypotheek mogelijk.
Inkomensverklaring ondernemer hypotheek
Als ZZP'er, DGA of ondernemer heb je voor de aanvraag van de ondernemershypotheek een inkomensverklaring nodig als bewijs voor de geldverstrekker. Hieruit blijkt jouw toetsinkomen maar ook de toekomstbestendigheid van uw inkomen. Het opstellen van deze verklaring brengt kosten met zich mee, afhankelijk van de rechtsvorm en constructie. De inkomensverklaring kan je bij ons als adviseur of bij de geldverstrekker opvragen. Indien je eerst zelf wilt oriënteren, op zakelijkinkomen.nl vind je meer informatie.
Veelgestelde vragen
Één van onze geldverstrekkers die wij voor ZZP'ers vaak adviseren is de Rabobank. Dit komt door het feit dat de Rabobank voor startende ondernemers vanaf 6 maanden gunstige voorwaarden hanteerd. Hierdoor is het voor een startende ondernemer interessant om een hypotheek bij de Rabobank af te sluiten.
Een hypotheek voor een ZZP er zonder jaarcijfers kan niet. Er zijn altijd huidige of verwachte jaarcijfers omtrent jouw onderneming noodzakelijk voor de geldverstrekker.
De beste hypotheek voor jou als ZZP er hangt af van verschillende variabelen. Hierdoor is de 'beste' hypotheek zonder inzage in jouw financiële situatie niet te definiëren. Echter zijn er wel altijd geldverstrekkers die gunstige voorwaarden hanteren, waardoor bepaalde producten van geldverstrekkers sneller worden geadviseerd.
Net zoals de veelgestelde vraag welke hypotheek is het beste voor een ZZP er is de vraag welke bank is het beste voor een ZZP er ook sterk afhankelijk van de financiële situatie. Elke geldverstrekker hanteert andere rentepercentages, voorwaarden en hypotheekvormen waarbij zonder inzage in de financiële positie de beste bank niet aan te geven valt.