Laagste rente: 0,50%

Tweede hypotheek op je woning afsluiten

Wil je geld vrijmaken voor het verbouwen van je huis?

Bekijk hier jouw mogelijkheden.

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Waarvoor een tweede hypotheek afsluiten?

Je hypotheekbedrag verhogen wordt vaak overwogen om bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming te realiseren. Hierdoor kan je als huisbezitter geld vrijmaken zonder de woning te moeten verkopen. Dit is mogelijk wanner de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Dit noemen we overwaarde op je huis. Het is mogelijk om je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Dit hangt af van de voorwaarden van de geldverstrekker.

* Bij NHG hypotheken is het niet mogelijk om overwaarde van de woning op te nemen.

Lees hier meer over overwaarde hypotheek.

Zijn er alternatieven?

  • Echter hoef je voor een verbouwing of verduurzaming niet altijd je hypotheek te verhogen. Door de lage spaarrente kan het ook verstandig zijn om jouw opgebouwde spaargeld te gebruiken in plaats van de hypotheek te verhogen. Bij een laag leenbedrag onder de €25.000 is het vaak verstandiger om een consumptief krediet af te sluiten. Denk hierbij aan een persoonlijke lening of verbouwingslening. Hierdoor voorkom je dat je taxatie, advies en notariskosten maakt. De rente van een consumptief krediet is daarnaast ook nog eens fiscaal aftrekbaar.
  • Op het moment dat je je hypotheek wilt gaan verhogen is het misschien verstandig om ook te kijken naar het oversluiten van de hypotheek. Bij het aanpassen van je hypotheek zullen advies, taxatie en notariskosten ontstaan. Dan kan je gelijk kijken naar het oversluiten van je hypotheek, aangezien je die kosten al maakt. Naast het gebruik te maken van de overwaarde van je huis, zorg je er dan ook gelijk voor dat je de laagste hypotheekrente (en wellicht voorwaarden) hebt. Jouw hypotheek is dan weer up-to-date!

Het maximum van mijn 2de hypotheek?

Het bedrag dat je kan lenen hangt van de overwaarde van je huis af maar ook van je inkomen. Over het algemeen zijn de koopwoningen in waarde toegenomen (locatie afhankelijk) waardoor er in de meeste gevallen sprake is van overwaarde. Daarnaast heeft jouw inkomen invloed op het maximale hypotheekbedrag van je tweede hypotheek.

Wat gebeurd er dan met mijn hypotheekrente?

Afhankelijk van de rentevaste periode wordt er bepaald of de hypotheekrente zal veranderen. Bij een rentevaste periode zal het rentepercentage gelijk zijn

Mogelijke hypotheekvormen

Een tweede hypotheek wordt door geldverstrekkers gezien als een eerste hypotheek. Alle hypotheekvormen die voor jouw eerste hypotheek mogelijk waren, zijn ook van toepassing voor jouw tweede hypotheek. De meest gangbare hypotheekvormen zijn een annuïtaire, aflossingsvrije of lineaire hypotheek. Als de tweede hypotheek wordt gebruikt bij verbetering van het huis en dat ook aangetoond kan worden, dan is de tweede hypotheek ook fiscaal aftrekbaar.

Tweede hypotheek afsluiten

Maak direct een afspraak om hypotheekadvies te ontvangen.