Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Tweede hypotheek op jouw woning

Wil je geld vrijmaken voor het verbouwen van je huis?

Bekijk hier jouw mogelijkheden.

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Klantervaring beoordeling 9.8

Waarvoor een tweede hypotheek afsluiten?

Je hypotheekbedrag verhogen wordt vaak overwogen om bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming te realiseren. Hierdoor kan je als huisbezitter geld vrijmaken zonder de woning te moeten verkopen. Dit is mogelijk wanner de woningwaarde hoger is dan de hypotheek. Dit noemen we overwaarde op je huis. Het is mogelijk om je hypotheek onderhands te verhogen of een tweede hypotheek af te sluiten. Dit hangt af van de voorwaarden van de geldverstrekker.

* Bij NHG hypotheken is het niet mogelijk om overwaarde van de woning op te nemen.

Lees hier meer over overwaarde hypotheek.

Illustratie van een bestaande hypotheek en tweede hypotheek in verhouding tot de woningwaarde.

Tweede hypotheek uit overwaarde

De hypotheeksom van jouw tweede hypotheek hangt af van de overwaarde van je huis, maar ook van je inkomen. Over het algemeen zijn de koopwoningen in waarde toegenomen (locatie afhankelijk) waardoor er in de meeste gevallen sprake is van overwaarde. De overwaarde speelt een rol voor een tweede hypotheek maar ook of jouw inkomen voldoende is voor deze hypotheek.

Tweede hypotheek berekenen

Wil je weten of jouw inkomen voldoende is om een tweede hypotheek af te sluiten of dat jij voldoende overwaarde op jouw woning hebt? Kijk dan hier voor een indicatie van jouw maximale hypotheeksom.

Rente van een tweede hypotheek?

De hypotheekrente van jouw bestaande hypotheek hangt af van de afgesproken rentevaste periode en zal bij het afsluiten van een tweede hypotheek niet veranderen. Doordat de hypotheekrente in de afgelopen jaren is veranderd, zal jouw tweede hypotheek hoogstwaarschijnlijk een ander rentepercentage krijgen. Gezien het feit dat je t.o.v. de woningwaarde meer gaat lenen, zal de tweede hypotheek in een hogere tariefklasse vallen. De tariefklasse is gebaseerd op de verhouding tussen de hypotheek en de marktwaarde van de woning. Op onze website vind je de actuele rentepercentages van de geldverstrekkers.

Tweede hypotheek voorwaarden

Een tweede hypotheek wordt door geldverstrekkers gezien als een eerste hypotheek. Alle hypotheekvormen die voor jouw eerste hypotheek mogelijk waren, zijn ook van toepassing voor jouw tweede hypotheek. De meest gangbare hypotheekvormen zijn een annuïtaire, aflossingsvrije of lineaire hypotheek. Als de tweede hypotheek wordt gebruikt bij verbetering van het huis en dat ook aangetoond kan worden, dan is de tweede hypotheek ook fiscaal aftrekbaar.

Tweede hypotheek bij andere bank?

Ja! Vaak denken mensen dat een tweede hypotheek bij een andere bank niet mogelijk is. Echter is hier niets van waar. Zo lang de hypotheek binnen de voorwaarden van de geldverstrekkers valt, is het afsluiten van een tweede hypotheek bij een andere bank mogelijk.

Advies nodig voor het afsluiten van een tweede hypotheek?

Laat jouw mogelijkheden controleren door een van onze adviseurs zodat jij zeker bent van de beste financiele positie!

Bel ons Mail ons Gegevens achterlaten

Tips & Onze ervaringen!

  • Voor een verbouwing of verduurzaming hoef je niet altijd een tweede hypotheek af te sluiten. Door de lage spaarrente kan het ook verstandig zijn om jouw opgebouwde spaargeld te gebruiken in plaats van een tweede hypotheek. Bij een laag leenbedrag onder de €25.000 is het vaak verstandiger om een consumptief krediet af te sluiten. Denk hierbij aan een persoonlijke lening of verbouwingslening. Hierdoor voorkom je dat je taxatie, advies en notariskosten maakt. De rente van een consumptief krediet is daarnaast ook nog eens fiscaal aftrekbaar.
  • Op het moment dat je een tweede hypotheek wilt afsluiten is het misschien verstandig om ook te kijken naar het oversluiten van de huidige hypotheek. Bij het aanpassen van je hypotheek zullen advies, taxatie en notariskosten ontstaan. Dan kan je gelijk kijken naar het oversluiten van je huidige hypotheek, aangezien je die kosten al maakt. Naast het gebruik te maken van de overwaarde van je huis, zorg je er dan ook gelijk voor dat je de laagste hypotheekrente (en wellicht voorwaarden) hebt. Jouw hypotheek is dan weer up-to-date!

Veelgestelde vragen over een tweede hypotheek

  • Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Afhankelijk van jouw inkomen, jouw huidige hypotheek en de woningwaarde van de woning wordt bepaald of jij een tweede hypotheek kan afsluiten. De ruimte tussen de woningwaarde en huidige hypotheek bepaald of je uberhaupt in aanmerking komt voor een tweede hypotheek. De hoogte van deze tweede hypotheek in combinatie met jouw huidige hypotheek wordt bepaald door jouw inkomen. De geldverstrekker toetst jouw inkomen om te zien of de toekomstige hypotheeklasten draagbaar zijn.

  • Wat mag je doen met een tweede hypotheek?

Een tweede hypotheek kan bij verschillende geldverstrekkers worden afgesloten. De voorwaarden van de geldverstrekkers zorgen ervoor wat jij met het geld mag doen. Echter bieden de meeste geldverstrekkers jouw de mogelijkheid om te bepalen wat jij met het geld van jouw tweede hypotheek wilt doen. Fiscale voordelen zoals hypotheekrenteaftrek bij het consumptief gebruik van de hypotheek (aanschaf nieuwe auto, vakanties, etc) komen daarentegen te vervallen.

  • Kan een tweede hypotheek aflossingsvrij?

Een aflossingsvrije hypotheek kan als eerste of als tweede hypotheek worden afgesloten. Houdt wel rekening met het feit dat een aflossingvrije hypotheek geen fiscale voordelen biedt.

  • Wat zijn de kosten bij een 2e hypotheek?

De kosten van het afsluiten van een eerste of 2e hypotheek zijn gelijk. Echter kan het zo zijn dat een 2e hypotheek bij dezelfde geldverstrekker lagere kosten met zich meebrengt dan voor het afsluiten van de eerste hypotheek. De kosten variëren per aanvraag door de gevraagde begeleiding en mogelijk financieel advies.

  • Kun je de tweede hypotheek ook met NHG afsluiten?

Indien er aan de voorwaarden van NHG worden voldaan, kan er gewoon een tweede hypotheek worden afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie.