Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Overwaarde opnemen

In de meeste gevallen is het handig om de overwaarde van jouw huis op te nemen. Hoe gebruiken en benutten hypotheekbezitters hun overwaarde op het huis nou echt?

Klantervaring beoordeling 9.8

Wat is overwaarde?

Het verschil tussen de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek zorgt voor overwaarde of een restschuld. Als jouw hypotheek lager is dan de waarde van je woning, dan heb je overwaarde. Je spreekt over een restschuld als de waarde van de woning lager is dan jouw hypotheek.

Wat te doen met overwaarde

Door bijvoorbeeld een gestegen huizenprijs of het aflossen van jouw hypotheek heb je overwaarde opgebouwd. Voor je huidige hypotheek maakt het geen verschil, echter kan het voor een toekomstige hypotheek of verbouwing wel verschil uitmaken. Je kan bijvoorbeeld door het extra vermogen een duurder huis aankopen. Ook kan je bijvoorbeeld je huis verbouwen met de overwaarde door de hypotheek te verhogen.

Overwaarde op woning - verhouding hypotheek en woningwaarde

Overwaarde gebruiken voor?

Overwaarde van je huis kan je (afhankelijk van je bank) voor bijna alles gebruiken. De meest gangbare manier van het benutten van je overwaarde is bij het aankopen van een duurder huis. Dit komt doordat het vermogen van de overwaarde “in je huis vast zit” waardoor je dit vermogen pas uit de woning haalt wanneer je jouw huis verkoopt. Door middel van een overbruggingshypotheek kan je voor de verkoop van je huis, gebruik maken van de overwaarde.

Overwaarde op woningen in Amsterdam

Naast het aanschaffen van een duurdere woning kan de overwaarde worden gebruikt voor woningverbetering (verduurzamen/energiezuiniger maken) of het maken van consumptieve bestedingen (zoals het maken van een wereldreis of het schenken van geld aan je kinderen). Daarnaast kun je misschien een tweede huis kopen om zo te verhuren, etc.

Hoeveel overwaarde kan ik opnemen?

Hoeveel overwaarde je uit je huis kan opnemen hangt af van de woningwaarde en de huidige hypotheek maar ook of je de maandlasten van de hogere hypotheeksom kunt dragen.

Maak direct een afspraak om er achter te komen hoe veel jij kan lenen of bereken het zelf online.

Overwaarde huis gebruiken voor hypotheek kind

Door de gestegen huizenprijzen in de afgelopen jaren hebben veel woningeigenaren fors overwaarde opgebouwd. Gezien het feit dat het voor starters en kinderen moeilijk is om een woning aan te schaffen en te financieren door de druk op de markt, worden kinderen steeds vaker geholpen door pa en ma.

Ouders kunnen op vier verschillende soorten manieren de aankoop van een woning bevorderen.
1 - Ouders lenen geld uit (De schenk-leen constructie ook wel familiehypotheek; Voordeel voor verstrekker en ontvanger)
2 - Schenken (maximale belastingvrije schenking voor aankoop woning in 2021: €105.302)
3 - Hoofdelijke garantie (borg staan voor aflossingsverplichting/mee tekenen bij hypotheek, Let op; NHG niet mogelijk)
4 - Overwaarde uit ouderlijke woning gebruiken ( Overwaarde uit stenen onttrekken en gebruiken om te schenken of te lenen)

Overwaarde huis gebruiken voor verbouwing nieuwe woning

De meeste mensen komen in aanmerking voor een bijleenregeling indien ze de overwaarde van hun huidige woning gebruik voor de verbouwing van hun toekomstige nieuwe woning. De bijleenregeling zorgt er voor dat de hypotheek wordt gebaseerd op de woningwaarde na de verboouwing.

Overwaarde huis gebruiken voor kosten koper

Bij de aanschaf van een nieuwe woning, worden de kosten koper niet gefinancierd. Bij het kopen van een woning kan dit een fors bedrag zijn. De opgebouwde overwaarde die vast zit in jou stenen, komt vrij bij de verkoop van jouw woning. Hierdoor is jouw overwaarde een mooie manier om deze kostenpost te dekken.

Overwaarde huis gebruiken voor schulden

De meeste hypotheken hebben een lagere rente dan schulden of kredieten. Hierdoor is het interessant om de hypotheek te verhogen door de overwaarde uit het huis te gebuiken voor het aflossen van deze schulden. Dit kan voordeliger zijn doordat de rentelasten worden verminderd.

Tweede huis kopen met overwaarde

Jouw overwaarde kan je gebruiken voor de aanschaf van een tweede woning. Deze tweede woning kan je aanschaffen als belegging waarbij je huurinkomsten kan ontvangen. De rente die je betaalt voor de aanschaf van een tweede woning mag je helaas niet fiscaal aftrekken.

Overwaarde huis uitbetalen

Wil jij jouw overwaarde cashen? Wij kijken graag naar jouw mogelijkheden.

Afspraak maken