Laagste rente: 0,50%

Kosten oversluiten hypotheek aftrekbaar?

Kosten oversluiten hypotheek aftrekbaar

Op het moment dat jij jouw hypotheek gaat oversluiten zijn daar kosten aan verbonden. Hieronder staan de meest gebruikelijke kosten die het oversluiten met zich meebrengen.

  • Boeterente. - Door het tussentijds oversluiten loopt de bank rente inkomsten mis. Om dit te compenseren betaal je rente.
  • Taxatiekosten. - De waarde van de woning moet worden bepaald voor de geldverstrekker.
  • Notariskosten. - Voor het opstellen van een hypotheekakte rekent de notaris kosten.
  • Advieskosten. - Een financieel adviseur brengt jouw mogelijkheden in kaart, adviseert jouw de beste mogelijkheid en regelt de gehele oversluiting.
  • Wil je een NHG hypotheek? - Aan een NHG hypotheek zitten eenmalige kosten verbonden.

Kan ik de oversluitkosten meefinancieren of zelf betalen?

Zoals hierboven staat vermeld kan het oversluiten best wat geld kosten. Deze kosten kun je zelf voor rekening nemen, maar wellicht heb je daar niet voldoende financiele middelen voor. Gelukkig zijn de kosten van het oversluiten mee te financieren. Je mag de kosten opvoeren, maar hierdoor pakt jouw nieuwe hypotheek dus wel iets hoger uit. Aan de hand van jouw inkomen en de waarde van de woning moet dit dan wel weer haalbaar zijn.

Kosten hypotheek oversluiten aftrekbaar

De kosten voor het oversluiten van je hypotheek zijn aftrekbaar van je inkomen. Indien je de kosten van het oversluiten mee wilt financieren, dan mag je de rente over dit bedrag niet van de belasting aftrekken.

Kort rekenvoorbeeld
Je hebt nu een hypotheek van €300.000. Je wilt je hypotheek oversluiten naar een geldverstrekker die een rente van 1,9% biedt. De totale kosten (boeterente, notariskosten, taxatiekosten en advieskosten) bedragen € 5.500. Je hebt niet voldoende geld om deze kosten te dragen dus laat je de kosten meefinancieren. Het nieuwe hypotheekbedrag wordt dus €305.500.

De hypotheekrente voor de nieuwe hypotheek wordt €5804,5 (1,9% * €305.500), de rente die je mag aftrekken van de belasting is 1,9% over €300.000. De hypotheekrenteaftrek wordt dan €5.700. De rente over de totale kosten (1,9% * €5.500 = €104,5) mag je niet meenemen in je hypotheekrenteaftrek. De totale kosten (€5.500) die ontstaan mag je wel eenmalig van de belasting aftrekken.

Wil je weten of het voordeliger is om jouw hypotheek over te sluiten tegen de huidige rentepercentages? (In meeste gevallen is dit zo, door de lage hypotheekrente op het moment...!) Maak dan een afspraak, dan maken wij gratis een berekening voor jouw.