Laagste rente: 0,50%

Hypotheek oversluiten

Gratis oversluit check!
25% van alle Nederlanders kunnen besparen!
Klanten beoordelen ons met een 9,8!

Wat is het oversluiten van mijn hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek is het vastzetten van je hypotheekrentepercentage voor een bepaalde periode. Je huidige rentecontract wordt beëindigd en je stapt over naar een lagere hypotheekrente. De meest gangbare periode om je rente vast te zetten is 10 jaar of langer.

>> Gratis bespaarcheck aanvragen

Je hypotheekrente oversluiten is interessant als het renteverschil van je nieuwe hypotheek groter is dan de kosten voor het oversluiten van je huidige hypotheek. Door de rentedaling van de afgelopen jaren is het oversluiten van je hypotheek steeds interessanter geworden en komt dit dan ook vaak voor, ondanks de kosten die ontstaan bij het oversluiten.

De kosten voor het oversluiten kunnen een boeterente van de lopende hypotheek bevatten, taxatiekosten, hypotheekaktekosten, advies- en bemiddelingskosten, kosten van de Nationale Hypotheek Garantie of kosten voor het vertrekken van de geldverstrekker. Een boeterente is niet aan de orde als je overstapt aan het einde van een rentevaste periode.

Bij de maximale hypotheek berekening wordt gekeken naar jouw inkomen. Geldverstrekkers maken bij aan de hand van de nieuwe rentepercentages een calculatie van je maximale hypotheeklening. Jouw maandelijkse lasten kunnen wel minder zijn door een lagere rente, maar er wordt ook gekeken of je na de rentevaste periode de hogere lasten van je hypotheek wel weer kunt dragen. Ga hiervoor in gesprek met jouw hypotheekadviseur om inzicht te krijgen in je nieuwe hypotheeklening.

Het oversluiten van de hypotheek berust op de hypotheekrente. Over het algemeen wordt een hypotheek overgesloten doordat de rente op het moment lager is dan de rente die op dit moment wordt betaald. Onthoudt bij oversluiten dat na je gekozen rentevaste periode, de rente weer kan stijgen of dalen waardoor de maandlasten kunnen veranderen.

De hypotheekvormen bij oversluiten hangen af van jouw financiële situatie. Val je onder een starter of doorstromer? Dan zijn er vaak minder mogelijkheden in de hypotheekvorm. Ga in gesprek met jouw hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken zodat je een hypotheekvorm vindt die bij je past.

Wat komt er kijken bij het oversluiten van mijn hypotheek? Er zijn verschillende aandachtspunten waar jouw hypotheekadviseur naar zal kijken. Aandachtspunten voor de hypotheekadviseur zijn;

De hypotheekvoorwaarden na oversluiten en de daarbijkomende fiscale gevolgen van oversluiten. Ook speelt de waarde van jouw woning een rol, hierdoor kan je wellicht meer of minder lenen. Daarnaast moeten de bijkomende boetes worden afgewogen tegen het rentevoordeel en bijkomende voorwaarden. Tot slot kan een vandering van hypotheekvorm ook fiscale gevolgen hebben en moet hier naar worden gekeken.

>> Bereken mijn oversluit voordeel!

Voordelen van het oversluiten van mijn hypotheek

 • De hypotheekrente van je hypotheek gaat omlaag
 • De lage hypotheekrente zet je vast voor een bepaalde tijd
 • Je kunt gelijk je hypotheek verhogen als hier ruimte binnen jouw inkomen voor is. Hierdoor wordt onder andere verbouwen of verduurzamen dus mogelijk.
 • De mogelijke boete of vergoeding voor het vroegtijdig aflossen is fiscaal aftrekbaar
 • (Daarnaast zijn de meeste kosten fiscaal aftrekbaar.)

Nadelen van het oversluiten van mijn hypotheek

 • Hoge boete door het vroegtijdig aflossen.
 • Je moet de vergoeding in een keer betalen, anders is de vergoeding alleen aftrekbaar mar de rente niet.
 • Bijkomende kosten; Notariskosten, Advies/bemiddelingskosten & Taxatiekosten.
 • Je betaalt minder rente dus jouw belastingvoordeel (hypotheekrenteaftrek) wordt ook lager
 • Als je plant binnen te gaan verhuizen, dan staan de kosten voor het oversluiten niet in verhouding.
 • Bij het wisselen van hypotheek aanbieder is het gewoon dat zij een nieuwe financiële check willen uitvoeren.

Conclusie van het oversluiten van mijn hypotheek

Oversluiten is interessant als je een op dit moment een hoog rentepercentage betaald. Daarnaast kan je bij oversluiten gelijk je hypotheek verhogen als je inkomen daar naar is. Je gaat dus minder rente betalen maar je kan ook gelijk geld vrijmaken voor bijvoorbeeld een verbouwing of verduurzaming. De lagere rente kan je ook gelijk vastzetten voor een bepaalde periode, zodat je zeker bent van een contstante lage rente in de toekomst.

Laat een adviseur gratis jouw oversluit voordeel berekenen

Maak direct een afspraak om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het oversluiten van jouw hypotheek.

Heb je nog geen hypotheek maar wil je wel de laagste rentepercentages voor je toekomstige hypotheek? kijk dan hier hoe jij jouw voordeligste hypotheek aanvraagt.