Laagste rente: 0,50%

Hypotheek oversluiten

Over het algemeen worden hypotheken niet goed onderhouden. Check of jouw maandlasten vermindert kunnen worden door het oversluiten van jouw hypotheek!

Start hier Maximale hypotheek berekenen

Wat is oversluiten?

Het oversluiten van een hypotheek is het vastzetten van je hypotheekrentepercentage voor een bepaalde periode. Je huidige rentecontract wordt beëindigd en je stapt over naar een lagere hypotheekrente. De meest gangbare periode om je rente vast te zetten is 10 jaar of langer.

Wanneer is oversluiten zinvol?

Je hypotheekrente oversluiten is interessant als het renteverschil van je nieuwe hypotheek groter is dan de kosten voor het oversluiten van je huidige hypotheek. De kosten voor het oversluiten kunnen een boeterente van de lopende hypotheek bevatten, taxatiekosten, hypotheekaktekosten, advies- en bemiddelingskosten, kosten van de Nationale Hypotheek Garantie of kosten voor het vertrekken van de geldverstrekker. Als je overstapt aan het einde van een rentevaste periode dan is een boeterente niet aan de orde.

Door de rentedaling van de afgelopen jaren is het oversluiten van je hypotheek steeds interessanter geworden en komt dit dan ook vaak voor, ondanks de kosten die ontstaan bij het oversluiten.

Wat komt er allemaal kijken bij het oversluiten?

Bij het oversluiten is het belangrijk om met je hypotheekadviseur te bespreken of het wel interessant genoeg is. Er zijn verschillende aandachtspunten waar jouw hypotheekadviseur naar zal kijken. Aandachtspunten voor de hypotheekadviseur zijn;

  • Hypotheekvoorwaarden na oversluiten
  • Fiscale gevolgen oversluiten
  • Waarde van de woning
  • Hypotheekvorm
  • Boetes bij oversluiten.

Hoeveel kan ik lenen?

Bij het oversluiten wordt er gekeken naar de hypotheekrente. Geldverstrekkers maken bij aan de hand van de nieuwe rentepercentages een calculatie van je maximale hypotheeklening. De maandelijkse lasten kunnen wel minder zijn, maar er wordt ook gekeken of je na de rentevaste periode de hogere lasten van je hypotheek wel weer kunt dragen. Ga hiervoor in gesprek met jouw hypotheekadviseur om inzicht te krijgen in je nieuwe hypotheeklening.

Hypotheekrente bij oversluiten

Het oversluiten van de hypotheek berust op de hypotheekrente. Over het algemeen wordt een hypotheek overgesloten doordat de rente op het moment lager is dan de rente die op dit moment wordt betaald. Onthoudt bij oversluiten dat na je gekozen rentevaste periode, de rente weer kan stijgen of dalen waardoor de maandlasten kunnen veranderen.

Hypotheekvormen bij oversluiten

De hypotheekvormen bij oversluiten hangen af van jouw financiële situatie. Val je onder een starter of doorstromer? Dan zijn er vaak minder mogelijkheden in de hypotheekvorm. Ga in gesprek met jouw hypotheekadviseur om de mogelijkheden te bespreken zodat je een hypotheekvorm vindt die bij je past.

Direct een afspraak maken

Maak direct een afspraak om te kijken wat de mogelijkheden zijn voor het oversluiten van jouw hypotheek.