Hypotheek aanvragen vanaf: 0,50%

Aflossingsvrije hypotheek: Wat nu?

Aflossingsvrije hypotheek: Wat nu?

Volgens het AFM komen ruim 75.000 huishoudens over 14 jaar in de problemen door hun aflossingsvrije hypotheek. Heb jij zorgen over jouw aflossingsvrije hypotheek? Hieronder een aantal punten die van belang voor jouw kunnen zijn.

Volgens het rapport van de AFM wat afgelopen februari naar buiten kwam hebben circa drie miljoen Nederlanders een aflossingsvrije hypotheek. Het gros van de hypotheken loopt af rond 2035. Naar verwachting heeft dan het merendeel van de huiseigenaren op de einddatum van de hypotheek voldoende inkomen om hun huis te herfinancieren.

Echter zijn er rond de 150.000 huiseigenaren die de middelen niet hebben om op de einddatum hun huis te herfinancieren waardoor een gedwongen woningverkoop ontstaat. Daarnaast blijven ruim 10% van deze huiseigenaren met een restschuld zitten.

Wat moet ik doen met mijn aflossingsvrije hypotheek?

Om zo veel mogelijk zekerheid te geven aan jezelf is het eerder aflossen de beste oplossing. Tal van Nederlanders hebben hun hypotheek aan het eind van 2020 maar ook in het begin van 2021 overgesloten tegen lagere rentepercentages. Dit betekend dat de maandlast wel gehalveerd kan zijn. Gebruik dit vrijgemaakte maandbedrag om af te lossen, of zet het apart zodat je bij de einddatum van jouw hypotheek voldoende liquide middelen hebt.

Een andere oplossing is door de hypotheek opnieuw af te sluiten tegen bijvoorbeeld 30 jaar. Hierdoor neem je vroegtijdig actie en maak je gebruik van de gunstige rentepercentages van dit moment zodat als er veranderingen ontstaan in de toekomst, zoals het veranderen van de huizenmarkt of de rentepercentages, jij zeker bent dat je in jouw huidige huis kan blijven wonen. Misschien wil jij tegen de einddatum van je hypotheek hier niet meer wonen, maar dan is het nog steeds verstandig om het oversluiten van jouw hypotheek te overwegen zodat jij toch financieel voordeel behaald.

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op zodat wij kunnen kijken wat in jouw situatie het voordeligste en verstandigste is.

Direct contact opnemen