Hypotheek aanvragen vanaf: 0,40%

Trend: ouders nemen overwaarde op voor kinderen of voor een belegging.

Trend: ouders nemen overwaarde op voor kinderen of voor een belegging.

Afgelopen jaar speelde ouders een grotere rol bij het aankopen van een eerste woning van kinderen. Zo sloten ouders hun hypotheek over en gebruikte hun overwaarde om geld aan kinderen te lenen en daarbij te helpen bij het aankopen van hun eerste huis. Daarnaast zijn er meer hypotheek aanvragen binnengekomen voor de financiering van een belegging.

De belastingdienst ziet dit als een consumptief krediet omdat er geen sprake is van hypotheekrenteaftrek. Dit soort financieringen zijn in 2020 meer dan verdubbeld als je terugkijkt naar 2019. Gezien de oversluitboetes en kosten die vaak worden mee gefinancierd, hoeft het niet om torenhoge bedragen te gaan maar worden dit soort financieringen wel gezien als extraatje voor hun pensioen of als je van plan bent een verre reis te maken. Dit soort hypotheken bieden daarvoor een mooie mogelijkheid

Deze financieringen komen echter wel in box 3 terecht en niet in box 1, maar gezien het feit dat de huidige rente extreem laag is heeft het een gering financieel nadeel.

Schenking aan kinderen

Een van de grootste beweegredenen van de consumptieve leningen is het schenken aan de kinderen voor de aankoop van een eerste woning. Voor de meeste ouders vormen deze schenkingen geen probleem gezien het feit dat de ouders vaak flinke overwaarde hebben. Ook kan het geld worden uitgeleend in de vorm van een familielening en kunnen ze over de lening rente ontvangen.

Overwaarde opnemen voor een belegging

Naast het extraatje voor het pensioen of een schenking aan ouders werden er extra hypotheken afgesloten om daar een beleggingspand mee te financieren. Door de lage hypotheekrente zijn consumenten gaan zoeken naar huurpanden waar een hoger rendement mee behaald kon worden dan hun rentepercentage. Hierdoor is het aantal particuliere beleggers op de woningmarkt gegroeid.

Bij een beleggingspand kan er grofweg 70% van het pand worden gefinancierd. Als dit voor consumenten niet haalbaar is, is een tweede hypotheek om de overwaarde uit het huis te halen een mogelijkheid. Daarbij kunnen de inkomsten uit verhuur van het aangekochte pand worden opgevoerd als inkomsten voor de tweede hypotheek.

Overdrachtsbelasting

Doordat de overdrachtsbelasting per 1 januari 2021 is verhoogd van 2 naar 8% is het minder aantrekkelijk geworden om een pand als belegging te kopen. Wellicht word deze extra overdrachtsbelasting van de koper doorberekend in de huur aan de huurders.

Financieel advies

Wil jij weten hoe jij jouw kinderen kan schenken door jouw overwaarde op te nemen of ben je op zoek naar een gunstige financiering voor je belegging. Laat onze adviseur dit voor jou uitzoeken zodat jij alle mogelijkheden op een rijtje hebt.