Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Je huis verbouwen met de overwaarde van je woning

Je huis verbouwen met de overwaarde van je woning

Voor het financieren van een verbouwing aan je woning kan je de overwaarde van die woning gebruiken. Het is hierbij echter wel van belang hoe hoog jouw inkomen is.

Senioren worden gestimuleerd om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Het huis moet hier vaak wel voor worden verbouwd. De overwaarde biedt mogelijkheden.

Ouderen die moeilijk ter been zijn hebben twee keuzes als het huis hierdoor niet meer geschikt is. Ze kunnen verhuizen of het huis verbouwen, zodat het huis gelijkvloers is om het lopen van trappen te ontwijken. Beide zijn (financieel) ingrijpende gebeurtenissen, maar als het verbouwen relatief eenvoudig kan, heeft dit vaak de voorkeur. Vooral als je het liefst in je eigen huis wilt blijven. Hoe kun je een dergelijke verbouwing financieren?

Ouderen willen het liefst in de eigen woning blijven wonen

Uit onderzoek van de geldverstrekker Munt Hypotheken blijkt dat ongeveer negentig procent van de ondervraagde ouderen het liefst in hun eigen huis blijft. Een kwart geeft expliciet aan dat ze niet gaan verhuizen, maar vaak zal een aanpassing van het huis wel noodzakelijk zijn. Door een terugval in inkomen na pensionering is het wel de vraag of het financieren van een verbouwing lukt.

Een extra hypotheek op het huis nemen

Een verbouwing van het huis kun je financieren met een tweede hypotheek op het huis. Hiervoor moet je voldoende overwaarde in het huis hebben. Met een tweede hypotheek sluit je een extra lening af met de overwaarde als onderpand. Mocht het jou niet lukken om de maandlasten te betalen, dan heeft de geldverstrekker het recht om jouw huis te verkopen.

Of met de overwaarde een andere woning kopen

Een andere optie is om de overwaarde te gebruiken voor een andere woning. Voor deze optie is wel een substantiële overwaarde nodig, mede ook omdat een hypotheek afsluiten voor senioren lastiger kan zijn. Met veel eigen geld of een overwaarde uit de vorige woning lopen geldverstrekkers minder risico’s en willen ze eerder een hypotheek verstrekken.

Wat zijn de financiële mogelijkheden?

Het aan laten passen van de woning is kostbaar. Als hiervoor een extra hypotheek nodig is, gaat de geldverstrekker wel toetsen of het inkomen voldoende is voor het betaalbaar houden van de maandelijkse hypotheeklasten. Met een te laag inkomen is met een hypotheek het huis verbouwen misschien toch niet de oplossing. Door het verkopen van het huis komt de overwaarde beschikbaar, maar vervolgens is er wel weer maandelijks huur verschuldigd als je kiest voor een huurhuis.

Met een goed onderbouwd advies is er vaak veel mogelijk. Het hebben van spaargeld of overwaarde is wel een belangrijk gegeven. Met geld kun je namelijk obstakels overwinnen en meer mogelijk maken.