Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Hoger maximaal leenbedrag door loonsverhoging

Uit onderzoek van de vergelijkingssite Geld.nl blijkt dat Nederlanders meer kunnen lenen doordat de lonen stijgen. Lees hier meer.

Je kunt in 2024 gemiddeld meer geld lenen dan het jaar ervoor door loonsverhogingen. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. De meeste lonen gaan omhoog in 2024, waarbij de hoogste stijging plaatsvindt bij het minimumloon. “Door de hogere lonen kunnen mensen meer geld lenen. Dit maakt de aankoop van een groter huis, nieuwe auto of keuken mogelijk”, zegt Amanda Bulthuis, financieel expert bij Geld.nl.

Geld.nl heeft berekend dat huishoudens door de loonsverhoging tot duizenden euro's meer kunnen lenen. In hun analyse van 16 verschillende typen huishoudens zagen ze dat huishoudens tussen € 2.750 en € 4.430 meer kunnen lenen. Vooral voor huishoudens die na de loonsverhoging net boven 1,5 keer het modale inkomen (€ 3.181 netto) uitkomen, is het verschil opmerkelijk groot. Deze groep kan in sommige gevallen meer dan € 4.000 extra lenen, doordat de kosten van wonen en autorijden relatief minder zwaar wegen in de rekensom van kredietverstrekkers.

Koppels kunnen meer lenen door hoger inkomen

Koppels hebben de mogelijkheid om meer te lenen dan een alleenstaande, voornamelijk omdat ze doorgaans over een hoger (gezamenlijk) inkomen beschikken. Dit terwijl hun lasten niet noodzakelijkerwijs verdubbelen. Met een hoger inkomen heb je ook een hoger maximaal leenbedrag, aangezien banken het risico dat je de persoonlijke lening niet terugbetaalt kleiner inschatten. Wie meer verdient, houdt vaak ook meer over na het betalen van vaste lasten, zoals huisvesting of boodschappen, wat het risico voor banken vermindert en de kans vergroot op goedkeuring voor een hoger leenbedrag.

Aan de andere kant, als je kinderen hebt, kun je meestal minder lenen dan iemand zonder. Kredietverstrekkers houden er rekening mee dat ouders een groter deel van hun inkomen beschikbaar moeten hebben voor de levensonderhoud, gezien de kosten die kinderen met zich meebrengen.

Hogere salarissen door inflatie

Amanda Bulthuis legt uit dat lonen stijgen als reactie op de hoge inflatie. Inflatie betekent dat alles duurder wordt, van je dagelijkse boodschappen tot aan je vaste lasten. Om te zorgen dat iedereen zijn rekeningen nog kan betalen, gaan de lonen omhoog. Bij een hoge inflatie zetten vakbonden en werknemers daarom in op hogere loonstijgingen. In 2023 schoot de inflatie naar een recordhoogte, wat resulteerde in aanzienlijke loonstijgingen. In 2024 heeft de inflatie een daling ingezet, waardoor lonen minder snel stijgen, maar naar verwachting is er nog steeds een gemiddelde groei van zo'n 5% bruto.