Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Dingen waarop je moet letten bij het aanvragen van een hypotheek‍

Dingen waarop je moet letten bij het aanvragen van een hypotheek‍

Wanneer je een huis wilt kopen, is de kans groot dat je hier een hypotheek voor nodig hebt. Maar er zijn zoveel verschillende soorten hypotheken dat het verwarrend kan zijn om uit te vinden welke in jouw situatie geschikt is. Daarom is het van belang om altijd goed geïnformeerd te zijn voordat je een hypotheek afsluit. Om je te helpen hebben we een paar handige tips voor je op een rijtje gezet.

Bepaal hoeveel je kunt uitgeven
Als eerste stap is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel geld je elke maand kunt missen voor de hypotheekbetaling. Zodra je weet hoeveel je je kunt veroorloven om te besteden aan een hypotheek, kun je beginnen te kijken naar huizen die binnen deze prijsklasse vallen. Je kunt ook in gesprek gaan met een geldschieter over hoeveel geld je kunt lenen. Als je meer leent dan je je kunt veroorloven om terug te betalen, kan het zijn dat je de rest van je leven hypotheekrente moet betalen. Of het kan gebeuren dat je daardoor maandelijks veel meer kwijt bent dan je voor ogen had. Het is raadzaam een online hypotheek rekenmachine te gebruiken om een ruwe schatting te krijgen van hoeveel de maandelijkse betalingen zullen zijn. Houd er rekening mee dat de rentetarieven voortdurend veranderen. De betalingen kunnen dus uiteindelijk iets anders uitvallen.

Vergeet de extra kosten niet
Wanneer je een hypotheekofferte krijgt, kijk je misschien alleen naar de maandelijkse betaling. Er zijn echter nog andere kosten waar je ook rekening mee zult moeten houden. We noemen deze kosten ook wel de financieringskosten. Onder de financieringskosten vallen bijvoorbeeld advieskosten, administratiekosten, taxatiekosten en de kosten voor de notaris. Deze kosten kunnen erg variëren, afhankelijk van waar je woont en wat voor soort lening je krijgt. Over het algemeen raden we je aan om voor deze kosten rekening te houden met zo’n 2 tot 3 procent van het hypotheekbedrag.

Controleer op eventuele beperkingen voor vervroegde aflossing op de lening
Controleer of er beperkingen voor vervroegde aflossing op de hypotheek staan. Dit zou betekenen dat je je lening niet vervroegd kunt aflossen. Als je dit type lening heeft, moet je wachten tot het einde van de looptijd. In principe is hier niets mis mee, maar veel mensen vinden het fijn om geld af te lossen wanneer dit financieel mogelijk is.

Schakel een expert in
Als je het hele proces overweldigend vindt, dan kun je overwegen om een expert in te schakelen. Deze persoon kan je helpen om de juiste hypotheek af te sluiten die past bij jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld bij van Lanschot hypotheek aanvragen. Zo weet je zeker dat je de beste keuze maakt op financieel gebied. Je kunt altijd even vragen naar de mogelijkheden.