Hypotheek aanvragen: Hypotheekrente gaat weer wat stijgen. Pak snel je voordeel!

Seniorenhypotheek

Hoe gaat dat in zijn werk met jouw pensioeninkomen? Er zijn meerdere constructies die het voor senioren mogelijk maken om financieel ruimer te leven.

Klantervaring beoordeling 9.8

Seniorenhypotheek

Kan ik nog een hypotheek afsluiten op latere leeftijd?

Als senior kan je nog op latere leeftijd een hypotheek afsluiten. Echter gelden er vanaf 57 jarige leeftijd strengere eisen bij geldverstrekkers als je een hypotheek wilt afsluiten of verhogen. Dit komt omdat ze tien jaar voor de pensioendatum al rekening houden met jouw toekomstige pensioeninkomen. Gezien het feit dat het pensioeninkomen vaak lager uitpakt, wordt het maximale hypotheekbedrag hierdoor ook lager.

Voor het bereiken van 57 jaar wordt er gekeken naar het bruto inkomen. Bij het bereiken van 57 jaar en dus 10 jaar voor de pensioendatum wordt niet alleen gekeken naar het bruto inkomen maar wordt de hypotheek ook berekend aan de hand van een annuïtaire toets. Ongeacht of je een lineaire, annuïtaire of aflossingsvrije hypotheek afsluit. Dit heeft als gevolg dat in de meeste gevallen de maximale hypotheek een stuk lager uitpakt door deze annuïtaire toets. (Doordat de hypotheeklast niet draagbaar is op annuïtaire basis.)

Echter maakt de seniorenregeling het mogelijk voor senioren om toch de hypotheek aan te passen of aan te vragen.

Seniorenregeling hypotheken

De seniorenregeling, ook wel seniorenpropositie is een regeling waarbij er ondanks dat er rekening wordt gehouden met het toekomstige pensioeninkomen, toch een mogelijkheid is om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten met of zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Indien je al pensioen ontvangt, of minder dan 10 jaar verwijderd bent van je AOW-leeftijd, dan zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van deze seniorenregeling.

De seniorenpropositie/regeling maakt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk gebruik van een toetsing aan werkelijke last (Niet-annuïtaire toets) in plaats van de fictieve annuïtaire toets. Hierdoor wordt het in veel gevallen voor senioren wel mogelijk om toch de hypotheek over te sluiten of te verhogen. Door middel van de seniorenregeling kunnen de toekomstige wensen toch nog vervuld worden.

Het berekenen van een seniorenhypotheek is dus anders dan een "normale" hypotheek waardoor er meer mogelijk is dan van te voren gedacht wordt!

Andere mogelijkheden

Voor senioren zijn er (buiten de seniorenregeling) nog andere mogelijkheden om toch geld vrij te maken waardoor ze kunnen blijven wonen in de huidige woning of te genieten van een extra op hun oude dag.

overzicht seniorenregeling hypotheken

Het berekenen van een seniorenhypotheek

Het maximale hypotheekbedrag zal lager zijn door de strengere eisen van banken. Echte zorgt de toetsing aan de werkelijke last ervoor dat er vaak meer mogelijk is dan van te voren werd gedacht. De uiteindelijke hoogte van het bedrag hangt af van verschillende variabelen. Hierdoor is het moeilijk om direct een indicatie te geven. Indien je wilt weten wat het beste is in jouw situatie dien je contact op te nemen met een van onze hypotheekadviseurs.

Geldverstrekkers voor seniorenhypotheken

Voor senioren zijn de bovenstaande veel voorkomende opties uitgewerkt. De geldverstrekkers hebben aan de hand van de bovenstaande mogelijkheden hun producten ontwikkeld.

Bij de seniorenregeling bieden de volgende geldverstrekkers producten aan;

Munt Hypotheken, ING, NN, ASR, BLG Wonen, Aegon, Obvion, Lloyds bank, Robuust Hypotheken en Holland Woont.


Wil jij ook weten hoe je toch jouw geld uit de stenen kunt halen of een nieuwe hypotheek kan afsluiten zodat je kan genieten van een extra tijdens uw pensioen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Maak direct een afspraak