Hypotheek nieuws archief

NHG normen verbeteren maar verslechteren tegelijkertijd

woensdag 13 november 2013 -

NHG normen verbeteren maar verslechteren tegelijkertijd!

De normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden per 01-01-2014 aangepast. Vooral voor mensen die in het verleden een hypotheek met NHG hebben afgesloten, kan dit grote negatieve gevolgen hebben.

In de afgelopen jaren is de maximale hypotheekverstrekking op zowel het inkomen als het onderpand behoorlijk verlaagd. Dit geldt voor hypotheken met en zonder de Nationale Hypotheek Garantie. Ook per januari 2014, zal deze verstrekking norm naar beneden worden bijgesteld. Een ieder die dus behoefte heeft aan een hogere verstrekking zal dus nog dit jaar zijn/haar hypotheek moeten afsluiten.

Met betrekking tot lopende hypotheken:
Mensen die reeds een hypotheek met NHG hebben, krijgen vanaf 01-01-2014 te maken met totaal andere regels wanneer zij in betalingsproblemen komen of er sprake is van een scheiding. Juist voor deze groep worden de normen per januari 2014 enorm verruimd. Dit kan grote financiële gevolgen hebben: die zowel positief als negatief kunnen uitvallen!


Ruimere verstrekking mogelijkheden bij scheiding
Bij scheiding komt het vaak voor dat één van de twee huiseigenaren in het huis wil blijven wonen. Hiervoor zal de ene eigenaar de andere moeten uitkopen. Maar omdat de NHG normen behoorlijk streng zijn, m.b.t. de maximale hypotheek verstrekking, blijkt dat dit vaak niet mogelijk is. Dit terwijl vaak de volledig hypotheeklast reeds door één eigenaar wordt betaald, als de andere eigenaar de woning reeds verlaten heeft. Gevolg is dat de woning vaak dient te worden verkocht, met alle overige negatieve gevolgen van dien zoals schuldresten etc.. Vanaf 2014 komen er echter meer mogelijkheden om de woning te behouden. Ook als het inkomen volgens de strengere normen van de afgelopen jaren onvoldoende is, wordt woningbehoud vaak tóch mogelijk gemaakt. Speciaal voor deze bijzondere omstandigheden gaat NHG namelijk een ruimere maximale hypotheek invoeren.


Verslechtering van de huidige normen
NHG is een regeling die in bepaalde situaties een restschuld kan overnemen bij (gedwongen) verkoop. Hier is bijvoorbeeld sprake van als men de maandlasten niet meer kan betalen als gevolg van een echtscheiding, werkeloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met de invoering van de nieuwe NHG normen gaat de NHG deze restschuld vanaf 2014 aanzienlijk minder snel overnemen. De nieuwe ruimere verstrekkingen gelden namelijk ook voor dit soort situaties. Oftewel, de ernst van de betalingsproblemen moeten vanaf 2014 aanzienlijk groter zijn voordat NHG vindt dat er sprake is van een onhoudbare financiële situatie.

Toch kennen de nieuwe criteria ook een forse keerzijde. De ruimere maximale hypotheek bij deze bijzondere situaties is niet vrijblijvend, maar dwingend. NHG heeft de ruimte tot maatwerk niet als mogelijkheid, maar als strikte norm opgenomen in de voorwaarden. Dat betekent in dit geval dat vanaf 2014 de maximale hypotheek in een beheersituatie berekend moet worden op basis van de laagst mogelijke werkelijke lasten. Met als mogelijk gevolg dat hypotheken weer zo hoog kunnen worden als in het verleden, waarbij verstrekkingen van 6 tot 8 keer het inkomen geen uitzonderingen waren.

Het is dus enorm afwachten hoe dit zich gaat ontwikkelen!

0 reacties
Over de redacteur:

Robert Biesenbeek is Erkend Hypotheekadviseur en werkzaam bij Hypotheek-aanvragen.nl. Hypotheek-aanvragen.nl is bekend van het innovatieve 3 in 1 Hypotheekadvies.

Reacties: (0)

Er is nog niet gereageerd op dit nieuwsbericht. U kunt de eerste zijn:
sluiten