Hypotheek nieuws archief

Banken in buitenland geen interesse in Nederlandse hypotheken

woensdag 4 september 2013 - Helaas wordt er nog steeds weinig interesse getoond door banken in het buitenland voor Nederlandse hypotheken. Daardoor blijft de markt nog steeds onvoldoende aantrekkelijk voor buitenlandse partijen.

Banken in buitenland geen interesse in Nederlandse hypotheken
De ministers H. Kamp van Economische Zaken en J. Dijsselbloem van Financiën deelde dit mede in een Kamerdebat naar aanleiding van berichten over (te)hoge marges die Nederlandse banken op hypotheken momenteel rekenen.

Minister Kamp gaf aan dat zich al geruime tijd geen buitenlandse banken hebben gemeld op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks de gestegen (rente)marges. Een Indiase bank heeft uiteindelijk besloten er vanaf te zien en ook aarzelen de Duitse banken nog steeds om actief tot de Nederlandse hypotheekmarkt toe te treden. Als het inderdaad „zo'n vetpot” zou zijn, vroeg Kamp zich hardop af, waarom komen die buitenlandse banken dan niet?

Wellicht dat Kamp even vergeet dat de hypotheekmarkt op slot zit. En zolang de woningmarkt niet herstelt, zal de waarde van de woningen verder afnemen. Waardoor de marges opnieuw onderdruk komen te staan. Naar alle waarschijnlijkheid zullen buitenlandse banken geduldig afwachten tot het moment dat de woningmarkt zich voor een langere periode herstelt. Buitenlandse banken financieren doorgaans minder dan de Nederlandse banken. En dus is de Nederlandse hypotheekmarkt voor buitenlandse banken een extra risico. In andere landen wordt over het algemeen niet meer dan 80 á 90 procent van de waarde van de woning geleend. In Nederland zit dat nog altijd ruim boven de 100 procent.

Dijsselbloem erkende dat de marges op Nederlandse hypotheken gestegen zijn, maar kon niet zeggen of ze te hoog zijn. Voor het wettelijk vastleggen van een maximale marge voelt het kabinet nog niets. Dat zou namelijk buitenlandse partijen alleen nog maar meer afschrikken. Als gevolg daarvan kan de zo benodigde concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt nog sterker afnemen.

Dijsselbloem sprak tevens tegen dat de hypotheekrentes in Nederland hoger zijn dan in de buurlanden door de beperkende maatregelen die de Europese Commissie heeft opgelegd aan Nederlandse banken die staatssteun hebben ontvangen de afgelopen crisisjaren. Voor ING bank gelden die beperkingen al niet meer en bij ABN Amro lopen ze uiterlijk volgend jaar april af.

0 reacties
Over de redacteur:

Robert Biesenbeek is Erkend Hypotheekadviseur en werkzaam bij Hypotheek-aanvragen.nl. Hypotheek-aanvragen.nl is bekend van het innovatieve 3 in 1 Hypotheekadvies.

Reacties: (0)

Er is nog niet gereageerd op dit nieuwsbericht. U kunt de eerste zijn:
sluiten