Hypotheek nieuws archief

“Mijn huis staat onder water! Nou en….”

dinsdag 3 september 2013 - In de financiële wereld wordt de laatste tijd nog al vaak geroepen 'het huis staat onder water'. Dat betekent dat de waarde van de woning lager is (geworden) dan de schuldrest van de lopende hypotheek. Bij verkoop van de woning kunt u dan te maken krijgen met een restschuld. Dit risico kunt u verkleinen door gedurende de looptijd van uw hypotheek op de schuld (gedeeltelijk) af te lossen.

“Mijn huis staat onder water! Nou en….”
Maar hoe erg is dit nu werkelijk?
Zolang u niet van plan bent de woning te verkopen hoeft dit helemaal geen probleem te zijn. Een tekort kan alleen plaatsvinden als u ook daadwerkelijk de lening dient in te lossen. Het is dus wel heel belangrijk dat u er voor zorgt, dat er geen achterstanden ontstaan op uw hypotheek. Dan kan de bank ook niet de hypotheek opeisbaar stellen.

Het positieve gevolg van de kredietcrisis en de problemen op de woningmarkt is dat het de meeste mensen wel heeft wakker geschud. Men is nu veel eerder geneigd en bereid om de in kaart gebrachte risico’s af te dekken. Immers, iedereen kent wel een situatie in de familie, kennissen- of vriendenkring waarbij een schuldrest wel een enorm probleem is geworden. Uiteraard zijn er mogelijkheden om dit risico te verkleinen.

Niet verkopen, toch aflossen!

Als u (op korte termijn) geen plannen heeft om de woning te gaan verkopen, kunt u wel het risico op een restschuld verkleinen door bijvoorbeeld extra af te lossen op uw hypotheek of een andere hypotheekvorm te nemen, waarbij u start met aflossen. Hypotheekverstrekkers bieden u een percentage waarbij u de hypotheek jaarlijks boete vrij kunt inlossen. Let er dan wel op, dat u niet boven dit percentage aflost, want anders moet u een boete betalen. En daarnaast moet u er rekening mee houden dat met elke bedrag dat u de hypotheek vroegtijdig inlost, tevens uw hypotheekrenteaftrek afneemt.

Minder Renteaftrek, dat is toch zonde?

Ieder bedrag dat u tussentijds inlost op uw eigen woning financiering, zorgt voor een evenredige afname van uw hypotheekrente aftrek. Enerzijds is dit jammer, anderzijds is het zo dat de hypotheekrente al beperkt is tot een periode van maximaal 30 jaar. En daarbij is het een feit dat géén hypotheek altijd voordeliger is dan een hypotheek met 100% renteaftrek. Dus start nu direct met aflossen of met waarde opbouw om op enig moment de hypotheek (gedeeltelijk) in te lossen!

Aflossen op uw hypotheek kent verschillende voor- en nadelen. Er zijn meerdere manieren om dit te realiseren. Benieuwd wat in uw situatie gunstiger is? Maak eens een afspraak met een onafhankelijk deskundige.

0 reacties
Over de redacteur:

Robert Biesenbeek is Erkend Hypotheekadviseur en werkzaam bij Hypotheek-aanvragen.nl. Hypotheek-aanvragen.nl is bekend van het innovatieve 3 in 1 Hypotheekadvies.

Reacties: (0)

Er is nog niet gereageerd op dit nieuwsbericht. U kunt de eerste zijn:
sluiten